Előzze meg a visszaéléseket

Készüléke elvesztett vagy ellopták?

SIM-kártyát tartalmazó készüléke elvesztése esetén első lépésként mielőbb keresse fel ügyfélszolgálatunkat SIM-kártyája, valamint készüléke letiltásához. Lopás esetén fontos a rendőrségi feljelentés megtétele is.

A fentieken túl már számos előtelepített vagy letölthető alkalmazás nyújthat segítséget elveszett vagy ellopott készüléke távoli zárolásához, személyes adatainak törléséhez, valamint az eszköz helyzetének közelítő meghatározásához. Ehhez szükséges a funkció bekapcsolása a mobil eszközön, továbbá az alkalmazást egy másik eszközre (pl. PC, laptop) is kell telepíteni.

Saját testi épsége érdekében ellopott készülékét soha ne próbálja meg a hatóságokat megkerülve visszaszerezni!

Csak saját célra vásároljon készüléket előfizetéssel

Gyakori visszaélési forma, hogy azonnali pénzösszeg felajánlásával gyanútlan embereket kérnek fel idegenek nagy értékű készülékek és magas havi díjú előfizetések megvásárlására. A legnagyobb problémát az okozhatja, hogy ezt a félrevezetett fél a saját nevében és aláírásával teszi meg a szolgáltatónál. Így természetesen őt terhelik a részletfizetések, előfizetési díjak, amelyet ha nem tud fizetni, akár rendőrségi eljárás is indulhat ellene. Olyan is előfordul, hogy az ismerősi körben kérnek meg valakit, hogy kössön előfizetői szerződést és vásároljon készüléket a számukra. Sajnálatos módon ilyen esetben is elmaradhat a részlet, vagy a havi díj kifizetése, hasonló kockázatokat vonva maga után.

Személyes adatokkal való visszaélés

Ha elveszítette vagy ellopták iratait, előfordulhat, hogy azokkal idegenek az Ön nevében szerződést kötnek, készüléket vásárolnak. A felismerést követően tegyen rendőrségi feljelentést, valamint a kiérkező számlával vagy annak másolatával keresse fel mielőbb ügyfélszolgálatunkat!

Domino egyenlegfeltöltéssel való visszaélések

Telefonos csalók hívhatják fel Önt a Magyar Telekom nevében, hogy pénzt, autót vagy más értékes ajándékot nyerhet. Utasítsa vissza a felajánlott lehetőséget, ne töltsön fel Domino egyenleget semmilyen módon (pl. ATM-en, interneten, mobil alkalmazással).

Ne küldjön el SMS-ben "FELTÖLT" kulcsszóval kezdődő ismeretlen számsorozatot (ami valójában a feltöltendő Domino hívószám, illetve a feltöltendő összeg) a 06 30 344-4500 központi Domino feltöltő telefonszámra.

Ismeretlen eredetű alkalmazások

A visszaélések elkerülése érdekében kizárólag az alkalmazás áruházakból telepítsen alkalmazásokat készülékeire. A más forrásból származó alkalmazások olyan módosításokat és kártékony kódokat tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adhatnak lehetőséget.

A készülék eredete

Amennyiben ismeretlen forrásból származó készüléket használ, kellemetlen meglepetések is érhetik.
Készüléke letiltásra kerülhet, ha az lopásban érintett vagy az előző tulajdonosa elmulasztotta befizetni korábbi számláit.
Amennyiben nem hivatalos márkakereskedői vagy szolgáltatói forrásból vásárol készüléket, ellenőrizze, hogy a kereskedő milyen garanciális szolgáltatást vállal az eladott termékre. Ha csak ún. „bolti" garanciát kínál az eladó, előfordulhat, hogy a hivatalos márkaszervizben nem lesz érvényesíthető a gyártói garancia. Meghibásodás esetén így kizárólag az eladóhoz tud fordulni. A kockázatokat tovább fokozhatja az is, ha idő közben az eladó elérhetetlenné válik.


Vásároljon biztonságosan készüléket a Telekom webshopjában!